Kategorie Spotkania “Słowo i Muzyka”

13 stycznia 2019 – Pastorałki i Kolędy – Zespół Pieśni i Tańca ŚLĄSK

Zespół Pieśni i Tańca „ŚLĄSK” im.Stanisława Hadyny

Serdecznie zapraszamy na WIELKI KONCERT URODZINOWY Zespołu Pieśni i Tańca „ŚLĄSK”.

Koncert odbywa się dla upamiętnienia dwusetnej rocznicy urodzin wielkiego polskiego kompozytora Stanisława Moniuszki. Jednocześnie odbywa w roku setnej rocznicy urodzin Stanisława Hadyny patrona Zespół Pieśni i Tańca „ŚLĄSK” .

W programie: „Litanie Ostrobramskie”, Pastorałki i Kolędy

WSTĘP WOLNY godz. 16.00 – Kościół oo. Jezuitów w Łodzi (ul. Sienkiewicza 60)

Promuje Łódzkie

Partnerem wydarzenia jest Województwo Łódzkie.

Zobacz portal PROMUJE ŁÓDZKIE
Zobacz profil facebook PROMUJE ŁÓDZKIE

Zespół Pieśni i Tańca “ŚLĄSK” im.Stanisława Hadyny.
Droga do dzisiejszej wielkości Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” rozpocz...
Przeczytaj całość

6 stycznia 2019r godz.18 (niedziela) – Msza Św. i koncert kolęd – Chór polonijny Cantus Cordis z Mińska

Chór polonijny „Cantus Cordis”

DYRYGUJE:

Janina Chwalko

Chór polonijny „Cantus Cordis” to zespół z Mińska białoruskiego działający przy Czerwonym Kościele (parafia p.w. Św. Szymona i Św. Heleny).

Wykonuje muzykę sakralną, ludową, klasyczną i piosenki rozrywkowe.

Chór amatorski został założony w 2004 roku przez Janinę Chwalko, która jest kierownikiem artystycznym i dyrygentem.

Zespół zrzesza przedstawicieli różnych narodowości i zawodów. Wiek śpiewaków – od nastolatka do dziadka. Śpiewają bardzo zróżnicowany repertuar. Chór bardzo aktywnie koncertuje, organizuje imprezy polonijne oraz wyjeżdża w trasy do innych krajów: Polska, Niemcy, Czechy, Litwa, Ukraina.

Managerem zespołu jest pan Stanislaw Trybuchowski.

Chór tak o sobie pisze: „Inspiruje ...

Przeczytaj całość

20 stycznia 2019 (niedziela) godz 16.00 – Wyjątkowy koncert “Kolędy Pospieszalskich”

Kolędy Pospieszalskich

Kolędy Pospieszalskich – Dwa pokolenia muzyków, tworzą orkiestrę złożoną z 14 osób o tym samym nazwisku.

Serdecznie zapraszamy na wyjątkowy koncert.

WSTĘP WOLNY

Promuje Łódzkie

Partnerem wydarzenia jest Województwo Łódzkie.

Zobacz portal PROMUJE ŁÓDZKIE
Zobacz profil facebook PROMUJE ŁÓDZKIE

Kiedy na początku lat 90. nagrali płytę z kolędami, części obecnego składu nie było jeszcze na świecie. Oryginalność aranżacji sprawiła, że program był kilkakrotnie rejestrowany dla TVP, a  ich kolędy weszły na stałe do repertuaru radiowej Trójki.
Dziś Pospieszalscy nadal grają z dziećmi, ale tamte małe chłopaki, to już zawodowi muzycy, współpracujący z wybitnymi artystami m.in...

Przeczytaj całość

18 stycznia 2019r (piątek) – Koncert Kolęd – Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej

W związku ze śmiercią prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza i żałoby narodowej ogłoszonej w dniu pogrzebu tj. 19 stycznia 2019r, koncert Kolęd Chóru Akademickiego Politechniki Łódzkiej zostaje odwołany przez organizatorów.

Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej

DYRYGUJE:

Magdalena Kościuszko

Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej to zespół młodych ludzi wspólnie realizujących pasję, jaką jest śpiew. Łączy nas chęć spotykania się i pracowania nad repertuarem – dla satysfakcji z koncertów oraz występów konkursowych.

Chór to studenci – byli, obecni, przyszli i niedoszli, związani zarówno z Politechniką Łódzką, jak i innymi uczelniami Łodzi...

Przeczytaj całość

16 stycznia 2018 (wtorek), godz. 18:30 – KOLĘDOWY KONCERT CHÓRALNY

Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej

Serdecznie zapraszamy na kolędowy koncert chóralny.

WYKONAWCY:

Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej

dyryguje Jerzy Rachubiński

Więcej informacji o wykonawcy w internetowym serwisie : Akademicki Chór Politechniki Łódzkiej

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość

Adwent i Boże Narodzenie 2017 – Serdecznie zapraszamy na koncerty.

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość

25 listopad 2017 – Koncert chóralny – DYMITR BORTNIAŃSKI – Palestrina Wschodu

Serdecznie zapraszamy na koncert chóralno-instrumentalny w sobotę 25 listopada po Mszy Św.

 

PROGRAM KONCERTU:

DYMITR BORTNIAŃSKI

Palestrina Wschodu

WYKONAWCY:

CHÓR PROJEKTOWY STUDENTÓW AKADEMII MUZYCZNEJ W ŁODZI

CHÓR BASILEUS przy klasztorze oo. Bazylianów w Warszawie

BALTIC CHAMBER CHOIR

DYRYGUJE : Roman I. Drozd

WSTĘP WOLNY

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość

1 październik 2017 godz 18.45 – Recital ELENI

Serdecznie zapraszamy na recital ELENI

Pierwszą płytę długogrającą “Po słonecznej stronie życia” Eleni nagrała z zespołem Prometheus w 1978 dwa lata po swoim debiucie artystycznym, w zeszłym roku obchodziła 40lecie swojej pracy artystycznej.

Wybrana dyskografia 

  • Po słonecznej stronie życia 1978
  • S’agapo – moja miłość 1979
  • Buzuki disco 1980
  • Ty – jak niebo, ja – jak obłok 1980
  • Lovers 1982
  • Grecja jeszcze raz 1983
  • Morze snu 1984
  • Muzyka twoje imię ma 1985
  • Eleni… 10 1986
  • Kolędy polskie śpiewa Eleni 1986
  • Miłość jak wino 1987
  • Wakacyjny flirt 1990
  • Sound from Greece 1990
  • 24 golden greats 1991
  • Złote przeboje 1992
  • Przystań pod gwiazdami 1992
  • W rytmie Zorby 1995
  • Nic miłości nie pokona 1996
  • Kolędy polskie śpiewa Eleni vol 2 1998
  • Za wszystkie noc...
Przeczytaj całość

30 września 2017 godz. 18.45 – KONCERT MUZYKI PATRIOTYCZNEJ I SAKRALNEJ 

Stowarzyszenie Śpiewacze  HARMONIA pod dyrekcją Jerzego Rachubińskiego

Wystąpią:

Chór Ziemi Zamojskiej „CONTRA” pod dyrekcją  Katarzyny Wasilewskiej

pod dyrekcją: Katarzyny Wasilewskiej

Zobacz: http://zyciezamoscia.pl/tag/chor-ziemi-zamojskiej-contra/

https://www.facebook.com/ChorZiemiZamojskiejContra/

Stowarzyszenie Śpiewacze  „HARMONIA” pod dyrekcją Jerzego Rachubińskiego

pod dyrekcją: Jerzego Rachubińskiego

Zobacz : http://lodzchorharmonia.pl/

https://www.facebook.com/chorharmonia/

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość

29.09.2017 (piątek) godz.19.00 – Musical „PASSION OF CHRIST”

Musical „PASSION OF CHRIST” 

Wystąpią:

„IYF EASTER MUSICAL”  (Korea Południowa)

 

Słowo o. Józef Łągwa SJ

koncert w Sali teatralnej   przy kościele OO. Jezuitów w Łodzi, ul. Sienkiewicza 60 

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość