Miesięczne archiwum Wrzesień 2017

Program VIII MIĘDZYNARODOWEGO FESTIWALU MUZYCZNEGO „SŁOWO I MUZYKA U JEZUITÓW”

VIII Międzynarodowy Festiwal "Slowo i muzyka u Jezuitów"

VIII MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL MUZYCZNY
„SŁOWO I MUZYKA U JEZUITÓW”
ŁÓDŹ 2017

VIII Międzynarodowy Festiwal Muzyczny „Słowo i Muzyka u Jezuitów” to kolejna edycja muzycznych spotkań w tak ważnym dla Łodzi i rozpoznawalnym miejscu, jakim jest kościół OO. Jezuitów. Świątynia ta poprzez swój wyjątkowy klimat i znakomitą akustykę sprzyja realizacjom różnych gatunków muzycznych, zarówno utworów solowych, jak i kameralnych, symfonicznych, chóralnych aż do oratoryjnych. Kilkuletnia tradycja Festiwalu daje melomanom możliwość zapoznawania się z muzyką wielu epok i kultur, wykonywaną przez znakomitych artystów krajowych i zagranicznych. Należy również pamiętać o obecnych niemal w każdej edycji prawykonaniach utworów łódzkich kompozytorów...

Przeczytaj całość

8 października 2017 r. (niedziela) godz. 18:45 – INAUGURACYJNY KONCERT KAMERALNY

Elżbieta Grodzka-Łopuszyńska Julian Gembalski

WYKONAWCY:

Elżbieta Grodzka-Łopuszyńska – sopran

Julian Gembalski – organy

PROGRAM KONCERTU:

Johann Christian Rinck (1770-1846) • Konzertstück Es-dur op. 33 • Preludium chorałowe „Freu’dich sehr, o meine Seele”

Vinzenzo Bellini (1801-1835) • Salve Regina

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) • „Jerusalem, Jerusalem” z oratorium „Paulus”

Franz Liszt (1811-1889) • Preludium i fuga „B-A-C-H”

Krzysztof Grzeszczak (1965) • Ave Regina caelorum (prawykonanie)

Julian Gembalski (1950) • Adagio i Scherzo (improwizacja)

Marian Sawa (1937-2005) • Adoramus Te

Michał Lorenc (1955) • Ave Maria

Julian Gembalski (1950) • Benedicamus Domine (improwizacja na koniec dnia)

Elżbieta Grodzka-Łopuszyńska
Absolwentka Akademii Muzycznej im...

Przeczytaj całość

15 października 2017 r. (niedziela) godz. 18:45 – KONCERT KAMERALNY

WYKONAWCY:

Dariusz Przybylski – organy

TRIO, SOLO, DUO… :

Tomasz Król – skrzypce

Paweł Stępnik – gitara

Zbigniew Ignaczewski – akordeon

PROGRAM KONCERTU:

Arvo Pärt (1935) • Fratres

Václav Trojan (1907-1983) • The emperor’s nightingale; The concert of the nightingale, The Chinese post, The emperor’s swans, An automatic nightingale, The emperor’s falls ill

John Cage (1912-1992) • In a Landscape

Sławomir Kaczorowski (1956) • Pezzo alla Tango • Ragtime

Dariusz Przybylski (1984) • Sequenza quasi una fantasia

Astor Piazzolla (1921-1992) • Milonga del Ángel • Otono Porteño

Dariusz Przybylski
W roku 2008 ukończył Uniwersytet Muzyczny Fryderyka Chopina w klasie kompozycji prof. M. Błażewicza i klasie organów prof. A. Chorosińskiego...

Przeczytaj całość

22 października 2017 (niedziela), godz. 18:45 – KONCERT KAMERALNY

WYKONAWCY:

Hubert Niewiadomski – baryton

Ewelina Zawiślak – flet

Ewa Rzetecka-Niewiadomska – klawesyn, organy

PROGRAM KONCERTU:

Johann Sebastian Bach (1685-1750) • Die bitt’re Leidenszeit beginnet (z „Geistliche Lieder und Arien”) BWV 450 • Gewaltige stößt Gott vom Stuhl BWV 10

Olga Hans (1971) • Epigraf

Henry Purcell (1659-1695) • Suite No.4 in a-minor Z.663 (Prelude, Almand, Corante, Saraband)

Olga Hans (1971) • Dream Dance

Helmut Vogel (1925-1999) • Trois pas de Deux – Flirt

Claudio Monteverdi (1567-1643) • Aria Tu se’morta (L’Orfeo)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) • Paduana Lachrimae

John Dowland (1563-1626) • Flow, my tears

Henry Purcell (1659-1695) • Ground c-moll

Ruth Zechlin (1926-2007) • Hommage à Henry Purcell

Krzysztof Grzeszcza...

Przeczytaj całość

5 listopada 2017, (niedziela), godz. 18:45 – KONCERT CHÓRALNO-INSTRUMENTALNY

Chór Mieszany Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego w Łodzi

WYKONAWCY:

Andrzej Siekierski – organy

Chór Mieszany Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej im. H. Wieniawskiego w Łodzi

Filip Sijer – fortepian

Julia Grabska – flet

Anna Kamerys – dyrygent

PROGRAM KONCERTU:

Michel Corrette (1707-1795) • Magnificat en la 3# Plein Jeu, Duo, Trio. Récit de Trompette, Grand Jeu

Anonim • Maria en mitissima (Biblioteka Krasickich ok.1420 r.)

Anonim • Maria Matrem (Llibre Vermell de Montserrat)

Mikołaj Gomółka (ok. 1535-1609) • Psalm 81 Radujcie się w Bogu

Claude Balbastre (1727-1799) • Romance

Armand-Louis Couperin (1727-1789) • Dialogue entre le Chalumeau et le Basson

Guillaume Lasceux (1741-1831) • Simphonie concertante

Mikołaj Gomółka (ok. 1535-1609) • Psalm 29 Nieście chwałę

Wacław z Szamotuł (ok...

Przeczytaj całość

12 listopada 2017 r. (niedziela), godz. 18:45 – KONCERT KAMERALNY

Orkiestra kameralna ARTE POSITIVA

WYKONAWCY:

Vera Schoenenberg – sopran

Patrycja Chałupnik – fortepian

Orkiestra kameralna ARTE POSITIVA

Kamil Chałupnik – dyrygent

PROGRAM KONCERTU:

Joseph Haydn (1732-1809) • „Auf starkem Fittiche schwinget sich der Adler stolz” z oratorium „Stworzenie świata”

Gabriel Fauré (1845-1924) • Clair de lune op. 46 nr 2

Reynaldo Hahn (1874-1947) • À Chloris

Georg Fridrich Haendel (1685-1759) • Rejoice Greatly (z oratorium „Mesjasz”)

Sergiej Rachmaninow (1873-1943) • Wokaliza op. 34 nr 14

Tomaso Antonio Vitali (1663-1745) • Chaconne (Agata Niewiadoma – skrzypce solo)

Krzysztof Grzeszczak (1965) • Salve Regina (wersja na sopran i orkiestrę kameralną)

Wolfgang Amadeusz Mozart (1756-1791) • Exsultate, jubilate (KV 165)

Vera Schoenenberg
Ukończyła z wyróżni...

Przeczytaj całość

19 listopada 2017 (niedziela) godzi. 18.45 – FINAŁOWY KONCERT ORKIESTROWY

PRIMUZ - orkiestra smyczkowa

WYKONAWCY:

Orkiestra Smyczkowa „PRIMUZ” (Łódź)

Łukasz Błaszczyk – dyrygent

PROGRAM KONCERTU:

Krzysztof Grzeszczak (1965) • Reminiscencje

Antonio Vivaldi (1678-1741) • Cztery pory roku

Orkiestra Smyczkowa PRIMUZ
Powstała w roku 2012 na okoliczność jubileuszu 55-lecia Katedry Instrumentów Smyczkowych Akademii Muzycznej w Łodzi. Założycielem oraz szefem artystycznym zespołu jest wybitny polski skrzypek i kameralista Łukasz Błaszczyk. W skład orkiestry wchodzą najbardziej utalentowani studenci oraz absolwenci Akademii Muzycznej w Łodzi. Debiut Orkiestry Kameralnej PRIMUZ był jednym z najważniejszych wydarzeń artystycznych roku 2012 w Łodzi. Koncert, w czasie którego młodzi muzycy wykonali utwory, m. in...

Przeczytaj całość

1 październik 2017 godz 18.45 – Recital ELENI

Serdecznie zapraszamy na recital ELENI

Pierwszą płytę długogrającą „Po słonecznej stronie życia” Eleni nagrała z zespołem Prometheus w 1978 dwa lata po swoim debiucie artystycznym, w zeszłym roku obchodziła 40lecie swojej pracy artystycznej.

Wybrana dyskografia 

  • Po słonecznej stronie życia 1978
  • S’agapo – moja miłość 1979
  • Buzuki disco 1980
  • Ty – jak niebo, ja – jak obłok 1980
  • Lovers 1982
  • Grecja jeszcze raz 1983
  • Morze snu 1984
  • Muzyka twoje imię ma 1985
  • Eleni… 10 1986
  • Kolędy polskie śpiewa Eleni 1986
  • Miłość jak wino 1987
  • Wakacyjny flirt 1990
  • Sound from Greece 1990
  • 24 golden greats 1991
  • Złote przeboje 1992
  • Przystań pod gwiazdami 1992
  • W rytmie Zorby 1995
  • Nic miłości nie pokona 1996
  • Kolędy polskie śpiewa Eleni vol 2 1998
  • Za wszystkie noc...
Przeczytaj całość

30 września 2017 godz. 18.45 – KONCERT MUZYKI PATRIOTYCZNEJ I SAKRALNEJ 

Stowarzyszenie Śpiewacze  HARMONIA pod dyrekcją Jerzego Rachubińskiego

Wystąpią:

Chór Ziemi Zamojskiej „CONTRA” pod dyrekcją  Katarzyny Wasilewskiej

pod dyrekcją: Katarzyny Wasilewskiej

Zobacz: http://zyciezamoscia.pl/tag/chor-ziemi-zamojskiej-contra/

https://www.facebook.com/ChorZiemiZamojskiejContra/

Stowarzyszenie Śpiewacze  „HARMONIA” pod dyrekcją Jerzego Rachubińskiego

pod dyrekcją: Jerzego Rachubińskiego

Zobacz : http://lodzchorharmonia.pl/

https://www.facebook.com/chorharmonia/

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość

29.09.2017 (piątek) godz.19.00 – Musical „PASSION OF CHRIST”

Musical „PASSION OF CHRIST” 

Wystąpią:

„IYF EASTER MUSICAL”  (Korea Południowa)

 

Słowo o. Józef Łągwa SJ

koncert w Sali teatralnej   przy kościele OO. Jezuitów w Łodzi, ul. Sienkiewicza 60 

Udostępnij nas znajomym na :Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page
Przeczytaj całość